Branscher

branscher

Här ger vi dig tips på några olika branscher som har goda framtidsutsikter och därmed potential att ge dig ordentlig avkastning på dina investeringar.

Som vi skrev på startsidan så ser vi bland annat tydliga fördelar med att investera i stabila branscher som erbjuder löpande tjänster, särskilt inom bygg, renovering och hushållsnära tjänster. Men här bör man vara noga med att kontrollera företaget då det till och från dyker upp företag som mest hoppar på trenden och inte har en tydligt genomtänkt strategi för att bli hållbara på marknaden. Om ett företag erbjuder för billiga tjänster ska man dra öronen åt sig då de sällan kan upprätthålla en tillräckligt bra kvalitet.

Sökmotoroptimering är en bransch med goda framtidsutsikter då marknadsföring på nätet blir viktigare och viktigare för de flesta branscher. Kunderna vill hitta företag snabbt och direkt via enkla sök, så här gäller det att ta professionell hjälp för att bli framgångsrik. Innan du investerar i företag som sysslar med sökmotoroptimering eller själv anlitar sådana företag för din verksamhet bör du ta en rejäl titt på de tjänster de erbjuder och vad de utlovar. Var noga med att bara satsa på företag som arbetar med trygga metoder.

Gröna teknologier

På startsidan nämnde vi värmepumpar som ett exempel på teknologier som verkar för en grönare framtid. Men det finns givetvis fler att välja på. Solpaneler blir allt populärare att investera i för både företag och privatpersoner, så den trenden kan vara värd att hoppa på. Bilbranschen satsar även den på en omställning, så märken som tillverkar elbilar av olika slag hör definitivt till de starka kandidaterna här.

Produkter och tjänster som verkar för att sänka koldioxidutsläppen och rena luften i vår omgivning förväntas växa stort de kommande åren. Till och med de stora oljebolagen investerar mer och mer i gröna teknologier då de inser att det nuvarande systemet inte kommer att hålla för evigt.

Lokal ekonomi på uppgång

Den gröna trenden avspeglar sig även på andra områden. Ett flertal mindre företag har lyckats bra genom att profilera sig som just lokala och med en grön filosofi. Närproducerat och högkvalitativt har blivit ledord som tilltalar många konsumenter som ser ett starkt värde i att varor åter produceras i Sverige av arbetare som får en skälig lön, i material som är hållbara och giftfria. Transportsträckorna minskas också. Här är till exempel företag såsom Gränsfors yxor och Morakniv på uppgång och även friluftsföretag såsom Woolpower växer tack vare en förändring i konsumtionsmönstren.

Följ med i utvecklingen för dina branscher

För att du ska ha goda chanser att investera i branscher som är på uppgång innan aktier blir för dyra måste du givetvis följa med i utvecklingen. Välj några få branscher och läs på i bloggar, branschsspecifika tidskrifter och nätverka med människor som jobbar inom området. Självklart är även traditionella affärstidningar såsom Dagens Industri och dagstidningarnas ekonomidel fortfarande relevanta för att få grundläggande kunskaper om vad som är på gång. Men för att ligga i framkant bör du även förkovra dig i vetenskapstidskrifter, online såväl som offline.

En sak som du bör se upp med är att vara för trendkänslig. Somliga branscher stiger upp som en sol och faller som en pannkaka. Ta endast små risker med obeprövade branscher istället för att lägga hela ditt sparkapital på ett osäkert kort.

Samma råd gäller för branscher som är känsliga för råvarupriser och förändringar på marknaden. Det kan exempelvis gälla fastighetsbranschen som det senaste årtiondena har drabbats av bubblor på grund av hur det bakomliggande finanssystemet ser ut. Var medveten om riskerna och investera hellre i en egen hyresfastighet än i riskfyllda spekulationer om du intresserar dig för just fastigheter.

Oavsett vilken eller vilka branscher du väljer att investera i bör du se till att säkra upp en del av ditt kapital i andra former än att bara ha pengar i aktiefonder eller på ett bankkonto. I vår investeringsskola kommer vi att gå igenom alternativa investeringar såsom till exempel fastigheter, mark, guld, konst med mera som ger dig en hållbar buffert som är mindre känslig för vad som händer på finansmarknaden.