Frågor och svar om att slipa betonggolv

Har du ett betonggolv? I sådana kan fall en slipning av det göra stor skillnad för lokalen i fråga. Ett nyslipat betonggolv håller sig fräscht under mycket lång tid, och besparar dig besväret och kostnaderna det innebär att byta ut det helt och hållet. Ofta när man talar om golvslipning handlar det om trägolv, och många tänker kanske inte på att man kan göra det även med betong. I den här texten svarar vi på ett par vanliga funderingar som kan dyka upp när det kommer till detta.

Vilka fördelar finns det med att slipa ett betonggolv?

Att slipa ett betonggolv kommer med flera fördelar. Till exempel:

  • Det är miljövänligt. Ja, istället för ett komplett golvbyte är det bättre att bara slipa det. Inte bara när man ser till plånboken, utan också när man ser till miljön. Det här är givetvis en princip som även appliceras på en mängd olika saker; alltifrån att renovera en fasad till att reparera en bil.

  • Det är ekonomiskt. Som nämnt ovan kan en betonggolvslipning skona plånboken. Ett komplett golvbyte tar tid, mer arbetskraft och kostar betydligt mer. Att behandla ett betonggolv går förhållandevis fort i sammanhanget.

  • Det är snyggt. För en fordonsverkstad eller annan industriell verksamhet kanske det estetiska är av lite mindre betydelse. För den som har betonggolv i vardagsrummet, eller för den som har en trendig butikslokal exempelvis, är det kanske desto mer angeläget.

  • Det håller länge. Det fräscha utseendet som kommer med att slipa ett betonggolv håller i sig väldigt länge. Bedriver man industriell verksamhet, med mycket trafik och tunga maskiner, kan man givetvis behöva slipa oftare. För ett vardagsrum är det dock något som man knappt behöver tänka på när man väl har gjort det en gång.

Bör man anlita hjälp eller göra det själv?

Det finns lite olika åsikter i den här frågan. Många som anser att man kan slipa trägolv själv, anser att man inte bör slipa betong själv. Detta eftersom betongytan ändrar såväl färg som karaktär. En professionell och erfaren slipper kan justera diamanten så att ytan blir sammanhängande Och snygg. För en lekman är det svårare att få till detta.

Vi rekommenderar att du tar hjälp av en certifierad expert på golvslipning, som www.malardalensbetong.se/slipa-betonggolv/

Behövs en ytbehandling?

Ja, de flesta är överens om att det är mycket viktigt att göra en ytbehandling efteråt. Det finns ett par olika alternativ att välja mellan, bland annat såpa, hårdvax eller olja till exempel. Precis som när man slipar ett trägolv är det behandlingen som står för det yttersta skyddet av golvet. Det rekommenderas att rådgöra med den firma som anlitas, då det är ett val som inte bör förhastas. En undermålig ytbehandling kommer göra att du inte får ut riktigt lika mycket av golvslipningen som du skulle fått annars.

Hur anlitar man en firma?

Det enklaste är kanske att helt söka efter en lämplig firma på nätet. Som alltid när man anlitar tjänster är det bra att få ett skriftligt avtal och att kolla upp firman hos Kronofogden och Skatteverket. Glöm inte att de ska ha F-skatt.