Husdjur – en framtidsbransch?

Husdjur – en framtidsbransch? Ja, frågan behöver definitivt ställas och svaret är att det definitivt är så. Husdjur är en framtidsbransch och vi ska här gå igenom varför det ligger till på det viset. 

I skuggan av den pandemi som idag håller världen i ett järngrepp så har folk börjat prioritera lite annorlunda än tidigare. Vi arbetar hemifrån i en större utsträckning och vi har heller inte samma fysiska kontakt med våra medmänniskor som vi hade för bara något år sedan. Men, vi har fortfarande ett behov av sällskap. Många har redan insett värdet i att skaffa husdjur – och väldigt många har också börjat undersöka möjligheterna i att skaffa en hund eller en katt (vilka är de husdjur som är allra mest populära). 

En snabb titt på Blocket visar att detta stämmer. Priserna för exempelvis hundar når ständigt nya nivåer och personer som driver kennlar och har egen uppfödning gör idag detta med en rejäl vinst. 

Gällande det senare så får detta anses lite som en avart och som någonting som kan förvandlas till något negativt på sikt: föder man upp hundar så är det inte något som primärt görs i syfte att tjäna pengar – det gör man av kärlek och som en följd av ett brinnande intresse. Faran är att folk börjar skaffa hundar för uppfödning och i syfte att göra sig en slant: detta skulle i så fall bidra till sönderavel av hundraser och där finns, naturligtvis, ingenting gott att hämta. 

Hundfoder, leksaker och andra nödvändigheter 

Den delen av husdjur som vi menar är en framtidsbransch handlar om vad man som djurägare kommer att behöva. Hundfoder, leksaker, valpkurser – allt som kan komma att förvandla ett ägande av ett djur till någonting värdefullt och till något bättre. 

Hundfoder är givet i sammanhanget då hundar, av naturliga skäl, behöver mat och att det också krävs lite olika typer av kost beroende på hundens ras, hundens storlek, hundens vikt och hundens ålder. Adderar man till detta att hundar dessutom kan ha allergier och att de kan vara kräsna så ser man ganska snabbt att hundfoder är en bransch att investera i. 

Till detta kan även exempelvis hundtrimmare nämnas. Vi kan peka på att behovet av veterinärer kommer att öka markant. Djur skadar sig, blir sjuka och måste få vård på samma sätt som vi människor gör det. Det finns, helt enkelt, en gigantisk industri kring djur i allmänhet och kring hundar i synnerhet.  

Handlar det om en bubbla? 

Den stora frågan är naturligtvis vad som händer när livet återgår till det normala. Vad händer när chefen ringer och säger att det är dags att återvända till skrivbordet på arbetsplatsen? Vad händer när restauranger och nattklubbar öppnar igen? Vad händer när vi åter kan börja boka flygbiljetter och resor i den utsträckning vi gjorde innan pandemin?

 Det finns tvivel kring detta. Att många kommer tvingas ändra sina liv igen råder det inga tvivel om – och kanske så blir boomen kring husdjur avtagande. 

Men, de som redan köpt exempelvis en hund som sällskap kommer också att ha den i flera, flera år framåt. Det gör investeringen i exempelvis företag inom hundfoder mindre riskabel. En tio års-horisont är verkligen ingen kort investeringsplan, eller hur?