Investera i Fastigheter – investeringsskolan del 4

Investera i fastigheter

I djungeln av bostäder, bolån, räntor och amortering så går det att göra sig en rejäl hacka. De personer och företag som har ägt sina bostäder under lång tid vet att värdet har stigit rejält. Men det går att tjäna stora pengar på fastigheter utan att ha ägt bostaden under flera decennier.

Investera vid omvandling

Om du har turen att ha en hyresrätt som ska omvandlas till bostadsrätt och har pengar, köp den! Att köpa en ombildad hyresrätt är vanligtvis en riktigt bra investering. Lägenheterna säljs oftast till ett lägre pris än marknadspriset och du slipper budgivning som kan trissa upp priset mer. Bankerna brukar generellt sett inte neka till lån om det är en ombildning då de vet att lägenheten är värd mer än vad de lånar ut. Så när du själv sedan vill sälja lägenheten så kan du vara väldigt säker i att du kommer kunna sälja lägenheten för mer än du köpte den för.

Investera i lägenhet – renovera och sälj

Något som blir mer vanligt är att köpa lägenheter i sämre skick, renovera dessa och sedan sälja igen. Lägenheternas värde ökar markant av att bli uppfräschade och det garanterar dig oftast en fin vinst. Det viktiga är att sälja vid rätt tidpunkt och ha en bra mäklare som hjälper dig att få bra värdering på lägenheten. Kom ihåg att inte lägga för mycket pengar på renoveringen så den äter upp all din vinst. Kan du göra stora delar av renoveringen själv så är det ett bra sätt att hålla nere på kostnaderna.

Köp bostad & hyr ut

I många större städer är det bostadsbrist och det gör att människor är villiga att betala lite högre hyra för att få ett eget boende. Så om du har möjlighet att investera i en lägenhet och sedan hyra ut den så kan du tjäna pengar varje månad på hyran. Bostaden i sig kommer troligtvis ändå att stiga i värde tills du väljer att sälja den en dag. Var noga med vem du tar in som hyresgäst så denne inte förstör lägenheten så du måste lägga stora summor pengar på renovering när hon eller han flyttar ut. Be om referenser från tidigare hyresvärdar om möjligt.

Du som har lite mer kapital till förfogande eller som kan presentera en hållbar affärsmodell som en bank beviljar ett lån för kan investera i en hel hyresfastighet och på så sätt få ett flertal bostäder eller lokaler som hyrs ut till privatpersoner eller företag. Det viktiga här är att verkligen hitta en fastighet där det förväntade underhållet täcks av de hyror du har möjlighet att ta ut. Ta hjälp av en konsult som specialiserar sig på just hyresfastigheter för att hitta ett bra investeringsobjekt. Att bygga nytt är förstås också möjligt, men även där krävs det att du kan visa att projektet kommer att bära sig.

Lukrativ marknad för semesterboenden

För dig som äger en stuga i fjällen eller en mysig sommarstuga så kan du också hyra ut bostaden när ni inte är där. Att hyra ut en fjällstuga eller sommarhus gör att du praktiskt taget själv inte behöver lägga några egna pengar på omkostnader som hyran, el och annat som kostar året om. Du har alltså köpt en lägenhet eller stuga som du bor i “gratis” tack vare att du hyr ut den när du inte är där. Det är många som gör så här, speciellt med lägenheter och stugor i fjällen. Detta fungerar även på bostäder utomlands. Har du en lägenhet eller hus i exempelvis Spanien så kan du hyra ut bostaden när du inte är där. Det kanske inte är en investering i sig, men du själv bor då “gratis” eftersom hyresintäkterna kan täcka både flygbiljetter, boende och mat när du själv är där.