Investera i bra undertak!

Visste du att det kan hänga på ditt undertak om du har en bra arbetsmiljö eller inte? Många som inte arbetar med inredning eller att bygga lokaler och fastigheter, tänker sällan på hur saker och ting fungerar i dem.

Desto mer av detta gjorde arkitekter och byggare som till exempel byggde konserthus och kyrkor, byggnader där det är mycket viktigt att de som sitter i dem hör vad som händer, antingen på scenen eller fram i kyrkan.

Kyrkor och konserthus byggdes för förmera ljud

Många konserthus och kyrkor som byggdes för många 100 år sedan, hade ingen teknik med mikrofoner som kunde förmera ljud. Man fick helt enkelt utnyttja det material som man byggde med. Om man byggde med stenmaterial, så var man tvungen att bygga kyrkorummet eller konsertlokalen så att innertaket välvde sig över åhörarnas huvuden. På så sätt ekade det som föregicks inne i lokalerna; en orkester spelade, eller i kyrkan, då en präst pratade. På så sätt kunde alla höra vad som hände och vad som sades.

Arbetsmiljö kräver minskat oljud

Idag behöver man tvärtom. Arbetar man i en lokal där alla ljud förmeras på liknande sätt som i en konsertlokal eller i en kyrka, blir det till sist olidligt för arbetarnas öron. De blir utmattade av oljudet. Då bör man bygga bort oljudet – man kan det. Om man gör tvärtemot kyrkornas arkitektur, och bygger ett innertak, eller undertak så att det inte ekar och tar emot ljudet. Det kan man göra om man spikar fast ett par särskilda skivor som absorberar ljud, så kan man minska oljudet och göra arbetsmiljön mycket bättre.

Entreprenörer som kan isolera oljud

Genom att bygga ett extra undertak med isolerskivor så kan man få ljudet att minskas. Det kan finnas andra saker som kan få en fördel av ett extra tak, så som att man kan dölja fula elsladdar, kablar och annat som är fult att visa. Läs mer om undertak på: https://www.undertak.biz.