Investera i ny energi

Många förutspår att nästa stora bransch kommer att handla om energi; något som inte är speciellt svårt att relatera till då exempelvis olja inte är någon förnybar energikälla och då det dessutom handlar om en miljöförstörande sådan. Egentligen är det – baserat på detta – konstigt att större steg inte tagits redan.

Emellertid så kan man se att många större drakar på världens spelfält börjat göra förändringar. I Kina så har man börjat satsa rejält på solenergi som ett exempel på detta, man sätter upp solfångare längs väldigt många skyskrapor och omvandlar den energin till något som går att driva bilar med, värma upp hus och så vidare.

Det är, om vi tittar lite i spåkulan, rätt väg att gå. Baserat på denna spådom så väljer alltså USA – med sin nya satsning på kol – fel väg. Framtiden kommer att vara domare i den frågan.

Bergvärme är sund investering

För dig som privatperson så finns det alltså all anledning att göra investeringar i företag inom energi – förnybar sådan – då dessa kan generera mycket pengar inom en ganska snar framtid. Den investering vi ska tala om här dock – den handlar om att investera i sig själv, sitt eget boende och därigenom få reell avkastning inom loppet av en tioårsperiod. Det handlar om bergvärme och vad denna energikälla kan göra för dig och din plånbok.

Bergvärme handlar – enkelt beskrivet – om att ta tillvara på den solenergi som samlats i berggrunden och där man, via ett borrhål och en bergvärmepump, kan förse sitt hus med energi och uppvärmning. Det är en grön energikälla som har en minimal åverkan på vår miljö. Således så är det även ett etiskt val sett ur detta viktiga perspektiv. För dig som investerare dock så är förmodligen dessa siffror mer intressanta.

  • Bergvärme kan sänka dina årliga kostnader för uppvärmning och energi med upp till 80 %. Något som kan göra en enorm skillnad – särskilt om du bor i Stockholm och, förmodligen, sitter på ganska höga lån.
  • En bergvärmepump är driftsäker och kräver minimalt med underhåll. Dessutom har den en lång livslängd.
  • Konstant kostnad. Du påverkas inte av priserna av exempelvis olja – priser som kan pendla ganska kraftigt.

Tre punkter som verkligen talar för bergvärme i Stockholm. Frågan är varför inte alla valt den energikällan?

Bergvärme kostar pengar initialt

Det finns primärt två anledningar till varför bergvärme – trots de uppenbara fördelarna – inte är ett givet val. Den första handlar om att man bor i ett område som saknar de rätta geologiska förutsättningarna. Alla kan inte använda sig av bergvärme som energikälla.

Den andra anledningen är att det kostar pengar att installera bergvärme. Man brukar räkna med en kostnad mellan 80-100.000 kronor och det är naturligtvis avskräckande för många. Vi ska här säga att det är borrningen som driver den högsta kostnaden – ju längre man måste borra, desto dyrare blir det. Kostnaden för en bergvärmepump och installationen av denna är i sammanhanget blygsam.

Man brukar räkna med att det tar ungefär tio år innan man går break-even och tjänar pengar på sitt byte till bergvärme. Äger du ett hus i Stockholm så kan det finnas ett annat värde också.

Vid en eventuell försäljning så är bergvärme ett väldigt bra argument för en köpare – många eftersöker detta alternativ aktivt och många spekulanter är beredda att betala ganska dyra pengar för ett hus med denna energikälla. Vi skulle därför säga att bergvärme är en sund investering att göra.