Investering

Om du intresserar dig för att börja investera pengar på börsmarknaden eller genom att satsa på företag du tror på är Uminovainvest platsen där du hittar informationen som krävs för att komma igång. Den här sidan är skapad för att ge dig de verktyg du behöver för att snabbt nå framgångar inom investering och för att se till att du gör hållbara investeringar som betalar sig över många år framåt.

Vem är du och varför vill du investera?

Några viktiga frågor att ställa sig innan man bestämmer sig för att investera en del av sitt kapital är förstås vem man är och vad man förväntar sig få ut av sin investering.

En ung människa som ännu studerar eller precis har kommit ut på arbetsmarknaden har vanligtvis ett mindre kapital att börja med, medan en äldre person med längre arbetslivserfarenhet kan ha en större summa tillgänglig och därmed mer spelrum för att välja olika investeringsformer.

Det är även individuellt hur stora risker man är villig att ta. Stora risker kan innebära stora vinster snabbt, men lika gärna kan de bidra till att du förlorar ditt kapital om du investerar i fel bransch eller helt enkelt är dumdristig och spekulerar oförsiktigt. Större risker kan man ta med en mindre summa och sedan sätta in vinsterna i säkrare fonder eller på ett sparkonto för att ha en trygg buffert.

Att investera i nya företag

Riskkapitalbolag går ofta in och investerar i affärsidéer som de tror på. Detsamma är i viss utsträckning även möjligt för privatpersoner, men här bör man vara försiktig och endast satsa pengar man kan avvara. Ett stort antal nystartade företag lyckas inte bära sig, så då riskerar du helt att bli av med dina satsade pengar – hur bra affärsidén än verkade vara. Ett alternativ som många uppskattar idag är att investera pengar via crowdfunding. På många crowdfundingportaler brukar det finnas ett villkor som säger att pengarna ska betalas tillbaka till dem som backar projektet om det visar sig att det inte är möjligt att genomföra så som det är tänkt. Det ger dig som investerare en större säkerhet.

Just startkapital är den del som många yngre och talangfulla nyföretagare saknar, så om du är villig att ta en risk kan det vara värt ett försök. Särskilt fördelaktigt kan det vara om du själv har viss erfarenhet och kan stödja nyföretagaren i hans eller hennes idé och verksamhet.

Kom igång på börsen

Att investera på börsen kan göras på många olika sätt. Det finns möjlighet att köpa färdiga fondlösningar och paket via banker där man kan välja vilken risknivå man är villig att spela med. Dock ska man alltid vara medveten om att det finns risker, även i branscher som verkar säkra.

Kort sagt kan man säga att det finns tre metoder som du kan använda för att investera på börsen:

Köp av enstaka aktier

Här köper du manuellt aktier som du tycker verkar vara intressanta och lovande. Många banker tillhandahåller verktyg direkt i din internetbank där du kan hålla koll på börskurser och snabbt sälja och köpa aktier på egen hand. Denna metod kräver relativt mycket tid och engagemang från din egen sida, så det passar bäst för den som verkligen vill sätta sig in i börsen och följa med i den dagliga utvecklingen.

Placera pengar i aktiefonder

De flesta banker erbjuder färdiga paket med olika slags aktiefonder. Här väljer du mellan olika risknivåer och banken sköter förvaltningen för att (förhoppningsvis) ge dig bästa möjliga avkastning. Avkastningen är i första hand beroende av den risknivå du väljer. Ett smart sätt för att trygga dina investeringar kan vara att lägga huvuddelen av pengarna i en lågriskfond och sedan investera dina vinster i fonder med högre risk. I dagsläget med de extremt låga räntorna på sparkonton är detta en bra metod för att få ut en vinst på ett relativt säkert sätt.

Placera i investmentbolag

Ett alternativ till att köpa en aktiefond via banken är att placera dina pengar i ett investmentbolag. Detta är företag som specialiserar sig på investeringar i olika branscher och brukar ha en relativt god avkastning, förutsatt att du behåller din aktieportfölj under några år för att den ska börja löna sig. Investmentbolagen äger alltså aktier i ett flertal olika bolag vilket gör att din riskspridning blir större. Denna investeringsform passar bra för nybörjare.

Följ med i vår investeringsskola

Snart kommer vi att presentera en investeringsskola i bloggen där vi även går igenom andra former av investeringar, till exempel guld och andra ädelmetaller, fastigheter, obligationer med mera.