När det är dags för ett fönsterbyte

Är det dags att åtgärda och renovera er fasad på er bostadsrättsförening (BRF)? Som de flesta känner till, är ett fönsterbyte, till bättre standard på fönster bland det mest effektiva sätt att höja standarden på fastigheten. Fönster är mycket viktiga för fasadens utseende. Byter man dessutom till Energifönster, kan alla spara in på sina uppvärmningskostnader, vilket är bra både för den egna plånboken och för miljön. Ju mindre som vi slösar på jordens resurser desto bättre för framtiden.

Miljövänliga fönster

Det är allt viktigare att vi alla börjar tänka och agera miljövänligt. När det kommer till fönster, är det där som en stor del av uppvärmningen sipprar ut. Byter man fönster till väl isolerade fönster, slipper var och en att elda för kråkorna. Det som är miljövänligt innebär även lägre kostnader för en själv. Det är så märkligt hur detta hänger ihop, men så är det. Andra sätt att byta till miljövänliga fönster är att återvända fönster som någon annan inte vill ha eller behöver. Dock är det möjligt endast i villor, då en BRF måste installera samma sorts fönster för helheten. Det skulle se mycket märkligt ut om var och en skaffade helt olika fönster till sina lägenheter.

Olika funktioner på fönster

Gör man ett fönsterbyte finns det olika slags fönster som man kan byta till. Som tidigare nämnts finns det Energifönster som tar vara på uppvärmningen som sker i bostaden. Byter man dessutom till ventiler som värmer upp luften innan den sugs in utifrån, täpper man till alla hål i plånboken som annars går till onödigt värmespill och som gräver hål i den egna plånboken. Förutom väl isolerade fönster, kan man numer även skaffa sig solskyddsfönster – fungerar ungefär som solglasögon gör. De mörknar när det bir för ljust. När man sedan kommer hem efter en hel lång dag, som solen har legat på fönster, är det ett svalt och skönt hem att komma tillbaka till. Annars värmer solen upp bostäderna och det är kvavt och hett när man ska gå och lägga sig. Särskilt lägenheter som ligger högt uppe blir utsatta för solvärmen. Andra fönster är sådana som du inte behöver tvätta lika ofta som andra, då har de en yta där smutsen inte fastnar lika lätt. När det sedan regnar, faller smutsen av.

Läs mer om fönsterbyte för er bostadsrättsförening

När det kommer till fönster byte är det olika faktorer som är viktiga att ta hänsyn till; pris, funktion, hållbarhet är alla viktigt att väga mot varandra. Varför inte fråga dem som är experter på fönster? Här kan du läsa mer om vilka slags fönsterbyte som passar just för er bostadsrättsförening.