Råd till dig som vill sälja ditt företag

Många småföretagare vill sälja sitt företag. Men för den som vill göra en bra affär gäller det att ha is i magen och inte gå för fort fram.

Har du funderingar på att sälja ditt företag? Det kan finnas många anledningar till att en försäljning av företaget är en god idé. Man kanske börjar bli till åren och har inte längre den ork och drivkraft som behövs för att driva på och få ett företag att växa. Eller så ser man ett tillfälle att tjäna pengar på en försäljning för att kunna gå vidare till nästa projekt.

Oavsett vad anledningen är till att man vill sälja företaget så är det alltid bra att i god tid göra upp en strategi för hur man ska lyckas. Alltför många går in i en affär för tidigt och misslyckas med sin försäljning, på grund av otålighet eller för att man missbedömer marknaden. Den som vill sälja på ett övervägt och planerat sätt och få ett så bra pris som möjligt vid en försäljning av företaget gör rätt i att ta hjälp av en rådgivare inom mergers and acquisitions, företagsförvärv.

Se över ditt företag

Innan du börjar söka intresserade köpare av ditt företag gör du rätt i att först se över ditt företags verksamhet och lönsamhet. Din rådgivare kan hjälpa dig att gå igenom viktiga punkter. Kommer til exempel den affärsmodell ni har nu att klara en uppskalning av verksamheten eller måste organisationen slimmas, alternativt utökas? Går företaget med vinst och redovisas hela omsättningen? Finns en kundkrets som är trogen och som har potential att växa? Har företaget några intressanta produkter eller tjänster under utveckling som kan tänkas öka företagets värde?

En sammanställning av ovanstående punkter kan ge dig en god uppfattning om hur attraktivt ditt företag är på marknaden. Kanske är det bättre att vänta ett halvår eller ännu längre, för att utveckla företaget och göra det än mer attraktivt? Det kan leda till ett betydligt bättre pris vid en försäljning.

Hur ser du på företagets framtid?

Du bör också fundera på under vilka villkor du säljer ditt företag. Har du anställda som riskerar att bli av med jobben vid en försäljning? Det är i så fall något du bör fundera över om du vill ha på ditt samvete. Är det viktigaste att få ut mycket pengar fort eller vill du att ditt företag och de som jobbar där ska ha goda chanser att utvecklas och förbättra verksamheten? Vissa företag som köper upp andra företag gör det bara för att slimma verksamheten, få ut så mycket pengar som möjligt och sedan avveckla företaget. Är det ett öde du vill förhindra eller spelar det dig ingen roll? Fundera noga över dessa frågor innan du tar ställning till om du verkligen vill sälja, och i så fall under vilka villkor.