Så investerar du i framtiden

Det är tur att vi blir alltmer medvetna om vad som slösar på resurser och på miljön. På samma sätt som man effektiviserade personal och har gjort för att arbetet inte ska slösa tid, borde vi göra förbättringar vad gäller miljön. På vilket sätt kan vi skapa mer miljövänliga företag? Hur kan företagen använda sina resurser som sparar mer på miljön? Många företagare tänker på miljörörelsen som en bromskloss på ett blomstrande företag. Inget kunder vara mer fel.

En ny miljömedveten generation

Den unga generationen som växer upp till nya företagare och entreprenörer är mer miljömedvetna. Vi kommer att se fler företag inom branschen för miljö och hållbarhet. Vi ser redan nu hur alternativa energiproducenter har skapat tillväxt inom energier från sol, vind och vatten. Vi ser tillväxt inom tillverkning av återvunnet material. Och innovationerna på området kommer slag i slag. Vi hoppas också att fler industrier kan åstadkomma mer miljövänlig tillverkning och produktion.

Att investera i de företagen är ingen dum idé, vi tror att detta är på frammarsch. Istället för att se miljörörelsen som en bromskloss, kan man se den som en motor för en annorlunda och mer hållbar industri.

Miljövänliga alternativ

Vad ser vi då för nya trender? Vad är det miljörörelsen ser som positiv tillväxt? Här finns det många olika saker som vi alla kan börja använda och tänka på. Att återvinna material är sedan länge nu ett alternativ. Istället för att bara låta sopberget växa kan vi återvinna det mesta byggmaterial och gamla saker. Glas, papper, metaller och plast är alla material som vi väljer att återvinna. Glasen blir nya glasflaskor och lampor. Vi återvinner metallerna i tekniken som vi använder. En dag hoppas vi att allt ska tillverkas av återvunnet material. Dagen vi köper en helt återvunnen bil hoppas vi kommer snart. Vi återanvänder redan nu papper och plasten blir plastfönster, nya kläder och andra plastprylar.

Restaurera

Vi blir allt bättre på att faktiskt restaurera det som redan finns och kunna göra om det som på nytt. Det har människor i alla tider gjort. Ändå har vår generation som inte var med om sämre tider blivit allt sämre på att laga och lappa. Vi saknar kunskapen om hur vi restaurerar gamla klockor, mobiler, apparater. Vi kan inte laga våra uttjänta skor. Något som skomakarna alltid gjorde. I stället köper vi nytt. Det kostar mer att reparera än att köpa nytt. Det är synd, vilket gör att vi hellre köper nya saker än satsar på det vi redan en gång har köpt.

Använda begagnat

Vi har vant oss vid en slit-och-släng mentalitet. Generationer tillbaka har vant sig vid att hellre köpa nytt och slänga allt det man inte önskar ha längre. Vi har levt som om sopberg kan försvinna som snö i solsken. Det finns små försök här och där på att få oss, konsumenter att använda begagnat i stället för att köpa nytt. Vi lånar ju böcker på biblioteket. Vissa försök att låna kläder har gjorts, utan någon närmare efterfrågan. Det har gjorts försök till recykling av heminredning, med ett så där resultat.

Varför inte hyra eller köpa begagnat

Istället för att dra slutsatsen att det inte lönar sig, borde vi i stället utveckla metoder som gör det attraktivt att använda begagnat. Finns det företag som till exempel gör det till sin specialitet att kunna restaurera till exempel möbler så de blir som nya och fräscha är det bättre för alla. Det sänker kostnaderna för både miljön och oss, konsumenter. Ett företag som bygger just på idén om att restaurera, reparera och återanvända kontorsmöbler finns i Stockholm. Hela deras affärsidé går ut på att reparerar och restaurera kontorsmöbler, som de antingen hyr ut eller säljer.