Vad gör en redovisningsbyrå?

Precis som namnet antyder sysslar en redovisningsbyrå med redovisning, vilket innebär att organisera samt dokumentera ett företags ekonomiska information. Det här för att tillgängliggöra den för såväl folk inom företag som folk utanför. Bland externa intressenter kan till exempel Skatteverket nämnas.

Omfattande begrepp

I många fall kan man höra om bokföring, vilket är en del av redovisning, men som inte är hela innebörden av termen. Redovisning innefattar, förutom bokföring, även deklarationer, årsredovisning och bokslut. Den som enbart vill ha hjälp med löpande bokföring kan få detta, men normalt jobbar redovisningsbyråer och redovisningskonsulter även med de andra delarna.

Hur hittar man en redovisningsbyrå?

Att hitta en redovisningsbyrå för ens företag är relativt enkelt. Ofta räcker det med en sökning på internet i stil med ”redovisningsbyrå Tyresö” (om du bor i Tyresö, annars ersätter du det givetvis med din ort). När du väl får fram träffar bör du dock inte bara ta den första bästa. Beroende på ditt företags omsättning och antal anställda, kan du behöva en auktoriserad revisor.

Det är alltså viktigt att redovisningsbyrån är seriös. Vilket ansvar revisorer har om någonting går snett är en ständigt aktuell fråga. Du gör rätt i att inte ta några förhastade beslut, utan verkligen välja en redovisningsbyrå du upplever är seriös.

Använd offerttjänster

Precis som när du anlitar en hantverkare kan det löna sig rejält att gå igenom offerter från flera olika bolag. Istället för att behöva ring från företag till företag, finns det tjänster på nätet som förmedlar ditt uppdrag till redovisningsbyråer. Dessa är enklare att använda. Det finns flera tjänster som tillhandahåller detta, men det kan till exempel gå till såhär:

  1. Du väljer plats (till exempel Tyresö).
  2. Du specificerar vad du behöver hjälp med (till exempel löpande bokföring, årsbokslut eller lönehantering).
  3. Du anger vilken bolagsform som redovisningen berör.
  4. Du anger, inom ett intervall, företagets omsättning.
  5. Du berättar om uppdraget är ett engångsjobb eller om det är återkommande.

Ofta lämnas en ruta fri för mer detaljrik beskrivning av uppdraget. Kanske vill du berätta att du har ett företag på Tyresö som ska flytta och slås ihop med en annan verksamhet, och undrar över hur detta sköts i redovisningen? Om det är ett specifikt eller invecklat problem är det viktigt att fylla i den här rutan. Ju mer detaljerat du berättar om ditt uppdrag, desto mer precisa offerter kan du få. När du får in offerterna är det bara att jämföra priser, vad som ingår och sedermera granska företagen innan du anlitar någon.