Välbetalda jobb

Vill du jobba som jurist (t.ex. offentlig försvarare eller åklagare), pilot eller läkare? Det här är tre yrken som de flesta vet är välbetalda. För att komma dit och göra karriär som till exempel offentlig försvarare, krävs dock en hel del arbete och nedlagda studietimmar. Hur tar man sig egentligen dit och hur ser en arbetsdag ut? Nedan kan du läsa mer om de olika yrkena.

Offentlig försvarare

När någon är misstänkt för brott kan denna utnyttja sin rätt att anlita en offentlig försvarare som hjälper till i en rättsprocess. En offentlig försvarare biträder sin klient både under förundersökningen och inför domstol. Tvärtemot vad många kan tro finns det dock ingen absolut rätt att få kostnaden för den offentliga försvararen betald med skattepengar. I vissa fall kan den brottsmisstänkte behöva stå för kostnaderna själv.

Det finns tillfällen när en offentlig försvarare alltid ska inkallas om en begäran från den misstänkte finns. Det gäller om den som är misstänkt för brott är häktad, anhållen eller någon som är misstänkt för ett brott där det lägsta straffet är ett halvår i fängelse.

Pilot

Som pilot kan arbeta på olika positioner och med olika typer av flygplan. Till exempel är det vanligt att nyexaminerade piloter flyger enklare fraktplan. Vanligast är dock kanske att vara styrman eller kapten hos ett bolag som kör passagerartrafik. Därutöver finns det i Sverige ett antal stridsflygpiloter, även om dessa är i klar majoritet.

Annat som en pilot kan jobba med innebär bland annat flygutlärning, där det även finns de som arbetar med att godkänna flyglärare. För att göra detta krävs gedigen utbildning, och det är betydligt fler som arbetar inom andra områden i luftfarten.

Läkare

Den som vill bli läkare behöver mycket bra betyg eller väldigt bra resultat från högskoleprovet. Åtminstone gäller det om man vill gå sin läkarutbildning i Sverige. Det finns utbildningar utomlands där det är lägre krav på att komma in. Efter en läkarutbildning krävs en AT-tjänst innan en legitimation utfärdas.

Sammantaget är det lång tid som spenderas på utbildning. Läkarprogrammet är fem och ett halvt år långt, varpå AT-tjänsten är i minst ett och ett halvt år. Således är det minst sju år av utbildning som gäller innan du har en läkarlegitimation i handen. Du som vill bli specialistläkare behöver därefter göra en ST-tjänst, eller specialtjänstgöring, i ca fem år. Om du godkänns i din ST-tjänst kommer du därefter att motta ett bevis för den specialkompetens du har tillskansat dig.