Yrkesgrupper som håller Friends Arena igång

Friends arena i Solna är Sveriges nationalarena med en kapacitet på ungefär 50 000 åskådare vid fotbollsmatcher. Vid konserter får det plats så många som 75 000 i publiken på en och samma gång. En sådan stor arena kräver naturligtvis flertalet yrkesgrupper för att evenemang ska flyta på så smidigt som det går. Här tar vi upp några av dem.

Servitörer

I Friends arena finns flertalet restauranger – på flera våningar. När det är lite större evenemang får serveringen mycket att göra. Det här gäller inte bara rena servitörer i restaurangerna där man sitter, utan också personal i någon av de många kioskar som finns på plats. För att driva en restaurang krävs givetvis fler yrkesgrupper än så, bland annat kockar, hovmästare och bartenders (i det här fallet).

Elektriker

På jättearenan i Solna arbetar flera elektriker regelbundet. Förutom att arbeta med underhåll jobbar man även med de event som äger rum i arenan. Arbetsuppgifterna kan till exempel handla om, eller vara relaterade till, utbyggnationer, förbättringar av arenan, förvaltning samt förberedelse och uppbyggnad inför evenemang.

Av naturliga skäl varierar arbetstiderna en del. Eventen tar ofta plats under både kvällar och helger, även om arbete givetvis sker dagtid på vardagar också. Det handlar då snarare om underhåll och utbyggnadsarena, snarare än evenemangsarbete. Som med de flesta andra yrken på arenan är det viktigt att som elektriker vara kommunikativ, eftersom man träffar många människor under sina arbetsdagar. För en elektriker i Solna kan det här vara ett eftertraktat jobb. Läs mer om elektriker i Solna på: http://www.elektrikersolna.net.

Underhållare

Evenemangen skulle givetvis inte ske om det inte fanns något som lockade. Sedan arenan byggdes för ett antal år sedan har bland annat världsmusiker varit här i Solna och uppträtt. Förutom det har ett stort antal välbesökta fotbollsmatcher hållits här. Av naturliga skäl blir kapaciteten hos arenan något lägre vid sportevenemang. Detta eftersom en fotbollsplan helt enkelt tar upp mer plats än en scen. Vid exempelvis en fotbollsmatch finns inga platser för stående.

Ljud- och ljustekniker

Vid större konserter innebär ljud- och ljustekniken oerhört mycket arbete. Det krävs goda ljudtekniker för att få till ett bra ljud i arenan (inte minst med tanke på att akustiken har risats vid ett flertal tillfällen). Vad gäller ljus varierar naturligtvis betydelsen av det (beroende på hur stort inslag det är i olika artisters shower). Ta bandet KISS som exempel. När de spelade på Friends Arena 2013 lades mycket pengar ned på ljus, koreografi och pyroteknik. Förutom en elektriker som ansvarar för att elen fungerar, krävs olika personer med kompetens för att sköta varje moment.