Yrkesutbildningar för dig som vill sadla om

Att ha arbetat inom samma bransch en längre period kan kännas besvärligt om man inte trivs. Vid ett sådant läge kan det vara dags att söka sig till ett nytt yrke och testa på nya saker. Ett mycket enkelt sätt att skola om sig på är att gå Komvux vuxenutbildningar. Dessa finns det gott om i hela landet, inte bara i storstäder som till exempel Stockholm och Göteborg. Visserligen har du mer att välja på om du bor i Stockholm eller annan större stad, men det är ingen omöjlighet även om du bor på en mindre ort.

Golvläggare

Yrkesutbildningen till golvläggare, som bland annat finns i Stockholm och Göteborg, är det många som väljer. Jobben är många och du har stor sannolikhet att hitta en anställning efter genomförd utbildning och lärlingsperiod. Golvläggare, och många andra hantverkaryrken för den delen, har gynnats en hel del av den starka byggkonjunkturen. Framförallt byggs det mycket i Stockholm, men det går naturligtvis att hitta jobb som golvläggare i fler städer runtom i landet. Läs mer om golvläggning här.

Undersköterska

Ett annat yrke som kan lämpa sig bra att skola om sig till är undersköterska. Här finns nämligen många jobbmöjligheter i nästan alla delar av landet. Jobbar du som undersköterska behöver du knappast vara beredd på att flytta på dig särskilt långt för att få en anställning.

De flesta är nog bekanta med ungefär vad en undersköterska gör. Dock ska det nämnas att det kan skilja sig åt ganska mycket beroende på var man jobbar. Arbetar du på akuten kan det till exempel se annorlunda ut än om du arbetar på en akutavdelning. Oavsett råder det brist på undersköterskor i dagsläget och den som vill jobba med människor och omsorg överlag går en ljus arbetsmarknad till mötes.

Elektriker

Elektriker är, precis som golvläggare, ett yrke som har gynnats av den starka byggkonjunkturen. Oavsett hur byggkonjunkturen ser ut kommer dock elektriker alltid att behövas – det som byggs behöver ju även underhållas. En elektriker kan arbeta både med underhåll och vid nybyggnationer. Vid nybyggen handlar det ofta om att dra kablar och installera elcentraler. I övrigt kan det handla om underhåll och service hos privatpersoner eller i företagslokaler.

Kock

En del som omskolar sig i vuxen ålder väljer att bli kock. Särskilt bra fungerar detta i större städer så som Stockholm och Göteborg, och förmodligen ännu mer så än vad gäller övriga yrken i den här artikeln. I till exempel Stockholm har på kort tid många restauranger dykt upp och de är inte sällan trendiga, högt kvalitativa och välbesökta. Du som vill omskola dig till kock bör ha flera arbetsgivare att välja mellan om du är duktig och utbildad.