Arkitektbranschen har aldrig sett bättre ut

Det är en bra tid att vara arkitekt i Stockholm. Arbetslösheten bland arkitekter i Stockholm är praktiskt taget obefintlig, nya byggprojekt klubbas stadigt igenom och framtiden ser ljus ut. Det råder närmast en brist på arkitekter, de flesta större arkitektbyråer uppger att de skulle vilja anställa fler arkitekter och konkurrerar om de som finns. Även om byggboomen väntas avta något de närmaste åren kommer Stockholms arkitekter inte att sakna uppdrag, i och med att kommunala projekt som byggandet av skolor, vägar med mera kommer att fortsätta öka.

För den som vill investera i arkitektbranschen är det med andra ord hög tid att agera. Nästan inga arkitektbyråer är börsnoterade, så vill man investera i branschen är det snarare som investerare i olika byråer. Man kan också inhandla aktier i något större fastighetsbolag, som i sin tur är delägare i arkitektbyråer. Att investera i fastighetsbolag är en bra och säker investering och något som garanterat kommer att generera stora vinster på sikt.

Börsnoterade fastighetsbolag

Det finns många börsnoterade fastighetsbolag som alla visar upp goda årsrapporter. Att köpa aktier i något av dessa ses som en relativt säker investering. Den som ändå inte vill lägga alla sina ägg i samma korg kan i stället satsa på ett sparande i en branschfond hos någon bank eller annan investerare.

De flesta större banker har fastighetsfonder, många av dem relativt lokala vilket är bra eftersom det är just den goda utvecklingen i Sverige och Norden vi vill dra nytta av. Vanligtvis krävs en låg insats för att börja spara i någon av dessa fonder, oftast bara några hundralappar. Samtidigt har du en stor spridning på investeringarna, om ett bolag av någon anledning skulle börja gå dåligt är det ingen anledning att hoppa ut genom ett fönster – din investering är fortsatt säker.

Samarbete med arkitektkontor

Att gå in som investerare i ett arkitektkontor är spännande och kan bli väldigt lukrativt. Här gäller det dock att läsa på och att nosa upp framtidsnamnen. Det lägger att hitta ett ungt, lovande arkitektkontor som har framtiden för sig. Gärna nystartat men med åtminstone några tunga uppdrag bakom sig. Ett arkitektkontor som visar framfötterna, är med och vinner arkitekttävlingar och faktiskt får riktiga, större uppdrag.

Sådana byråer måste ofta expandera väldigt snabbt och är ofta i behov av investerare. Här är din chans att hoppa på tåget. Skaffa dig så mycket kunskap du kan om arkitektbranschen och följ byggutvecklingen i Stockholm. Till vilka byråer går uppdragen? Vilka är med och konkurrerar? Finns det någon byrå du känner extra starkt för? Följ din magkänsla, boka in möten och berätta vad du kan erbjuda.

Håll dig på spåret

Som arkitekt i Stockholm gäller det att ständigt vara på hugget. Det gäller även dig som investerare. Den som slutar bry sig om vad som händer i bygg- och fastighetsbranschen förlorar snart fingertoppskänslan som behövs för att göra de rätta investeringarna. Arkitekt- och byggbranschen går som tåget, se till att försäkra dig om att du har en giltig biljett!