Att investera i byggbranschen

Ingen kan ha undgått att Stockholm befinner sig mitt uppe i en byggboom: Det byggs bostäder som aldrig förr och fler är på gång. Siffror visar att den som utbildar sig inom byggsektorn kommer att vara garanterad jobb för en lång tid framöver. Den som vill investera i byggbranschen kan också vara relativt säker på att det kommer att ge god avkastning. Naturligtvis är en investering aldrig hundra procent säker, men genom att följa goda råd, satsa på säkra kort och – framför allt – sprida sina placeringar, har man skaffat sig en god grund för en trygg och lukrativ investering.

Investera i byggföretag

Även om vi just nu ser en tillfällig svacka i framtidstron på byggbranschen i Stockholm, som kommer sig av att bostadspriserna slutat öka i den takt de hittills gjort, menar experterna ändå att byggbranschens framtid är ljus och att bostadstakten i Stockholm kommer att vara fortsatt hög. Faktum är att det just nu kan vara ett mycket bra tillfälle att förvärva aktier i byggföretag i Stockholm, eftersom priserna nu ligger lägre än de gjort på ett tag.

När man funderar över vilka byggföretag man ska investera i är det bra att läsa på så mycket som möjligt, och framför allt studera byggföretagens tankar om framtiden. Att välja större aktörer är alltid säkrast, gärna ett företag som byggt mycket i Stockholm under lång tid och har många större projekt på gång. Sedan ska man så klart aldrig lägga alla sina ägg i en och samma korg, utan sprida sina investeringar. När aktierna ger utdelning, se då till att återinvestera pengarna i nya aktier. Ser du ditt aktieägande som en långsiktig investering kommer du att bli rikligt belönad om 15-20 år

Investera i fastigheter

Att investera i fastigheter ses av experterna som en riktigt säker investering. En fastighets värde är stabilt, och i princip är det alltid på väg upp. Man kan jämföra det med att ha pengar i ett konto på banken, med en ränta som ökar pengarnas värde för varje dag som går. Den som vill investera i en fastighet får låna pengar av banken, eftersom det ses som en såpass säker investering.

Vill man vara riktigt säker på att få god avkastning ska man välja att investera i fastigheter i någon av storstäderna. I Stockholm är värdeökningen högst, men samtidigt är priserna högst. I Göteborg och Uppsala beräknas befolkningen öka mest vid sidan av huvudstaden, så där är det mycket bra att investera. Även Malmö och Jönköping räknas som framtidsstäder där det kan vara lönt att investera i fastigheter.

Kontakta din bank eller en aktiemäklare

Du kan få hjälp av din bank att investera i aktier i byggföretag eller i en fastighet. Du kan också vända dig till en renodlad aktieförmedlare eller helt enkelt sköta allt själv hemifrån via din dator. Hur du väljer att gå tillväga beror på hur mycket du är beredd att läsa på om aktiebranschen och hur stora risker du är villig att ta. Är du osäker och bara skulle vilja prova på, rekommenderar vi att du kontaktar din bank för att få hjälp att köpa dina första aktier. Som kund kommer du antagligen att få förmånliga rabatter.

När du känner att du börjar få ett hum om hur det fungerar kan du utöka din aktieportfölj på egen hand och kanske till och med börja fundera på att använda de pengar du tjänat för att investera i en fastighet. Då har du lagt grunden till en mycket god ekonomisk framtid. Lycka till!